facebook

Mjölkrobot Lely Astronaut A5

Med nästan 30.000 installerade mjölkrobotar, är Lely överlägset störst över hela världen. Det är ingen slump! Sedan den första Lely Astronaut lanserades 1992 har utvecklingen gått stadigt framåt, nya innovationer har skapats och nya modeller har lanserats. Nu har Lely satt en ny standard för robotmjölkning med Lely Astronaut A5.

Smart och effektiv hybridarm

Med Lely Astronaut A5 har kokomforten förbättrats ytterligare med en ny hybridarm som är tyst, energieffektiv, 30% snabbare och mer exakt än tidigare. Driften av armen sker med en kombination av el och tryckluft. Elektriska motorer ger låg energiförbrukning, liksom en exakt och nästan ljudlös rörelse, medan tryckluften håller armen på rätt position och gör den samtidigt kapabel till att klara kraftfulla sparkar från en ko utan att konstruktionen skadas. Om armen kommer ur position, kalibrerar den sig själv och är snabbt redo att fungera igen. Hybridtekniken gör att den totala förbrukningen av tryckluft reduceras med 85%. Detta resulterar också i minskning av den totala energiförbrukningen med 20%.

Under mjölkningsprocessen bestämmer kon var hon vill stå i boxen. Genom att ständigt följa kons rörelser under mjölkning är armen alltid nära juvret och snabbt på plats vid en oväntad rörelse. Detta garanterar en snabb och grundlig mjölkningsprocess, även med ny kalvade kvigor. Skulle en spenkopp sparkas av, kommer den alltid att fångas upp och snabbt sättas tillbaka utan att komma i närheten av golvet. Viktiga delar som pulsator och MQC är placerade inuti armen – väl skyddade och nära juvret.

Användarvänlig – en robot för alla

Lely Astronaut är enklare att använda och förstå än någonsin tidigare. Lely har fokuserat på att möta användarens önskemål, med betydande förändringar av programvara och funktionalitet. Den nya pekskärmen har ett lättförståeligt, grafiskt användargränssnitt och är på många sätt lik en smartphone. Systemet erbjuder stegvisa enkla instruktioner, tydliga ikoner och menyer med några få tryck för att navigera till nödvändiga funktioner.

Enkel förstagångsmjölkning är ett bra exempel på användarvänlighet. Nu kan du ”mjölka in” en ny ko med hjälp av några få tryck på pekskärmen. Enkelt för bonden och stressfritt för kon.

Ett annat exempel är en meny för dagligt underhåll. Här hittar du en lista över dagens nödvändiga uppgifter. Genom att trycka på dem guidas du genom uppgifter och nödvändiga inställningar.

Astronaut A5 har modulär struktur, vilket gör den till den mest placeringsvänliga på marknaden. Konceptet med en centralenhet som förser roboten med vakuum, tryckluft, ström, vatten och kemikalier har fortsatt och vidareutvecklats från den tidigare modellen, Astronaut A4. En centralenhet kan hantera 1 eller 2 mjölkningsenheter.

I-flow

Lely anser att friska och stressfria kor innebär mer mjölk i tanken. Det har visat sig att korna trivs bra i Lelys stallmiljö med fri kotrafik och det så kallade I-flow systemet. Denna genomgångslösning är utformad så att kon går rakt in och rakt ut. Detta är mest naturligt för korna och bidrar till bättre kotrafik. Dessutom är robotboxen rymlig, vilket ger kon friheten att stå som hon vill. Med den roterande foderkrubban går kon också snabbare ut ur boxen efter avslutad mjölkning.

MQC och MQC-C

Lely MQC kontrollerar mjölken från varje spene individuellt under hela mjölkningen. Det ger viktig information om mjölkkvalitetsparametrar som:

  • Färg
  • Konduktivitet
  • Mjölkningstid
  • Död mjölkningstid
  • Mjölkningshastighet
  • Temperatur

MQC-C är extrautrustning som mäter celltal och ger dig tidiga indikationer på juverinflammation. Funktionen ”smart sampling” tar automatiskt ett prov från varje ko, var tredje mjölkning. Om ett prov avviker från det normala kommer nya prover tas vid följande tre mjölkningar. På det här sättet minskar driftkostnaderna samtidigt som det säkrar en frekvent provtagning och en säker mätning vid förhöjda celltal.

Qwes LD Respondrar

De intelligenta Qwes-respondrarna är ovärderliga hjälpmedel för att upptäcka brunst och tidiga tecken på sjukdom. De finns i två versioner; Qwes H-LDn med aktivitetsmätning och HR-LDn med aktivitetsmätning och registrering av idissling.

Aktivitetsmätning hjälper dig att lyckas med reproduktion. Brunst upptäcks enklare och resultatet är kortare kalvningsintervall, vilket sparar både tid och pengar.

Med mätningen av idissling får du tillgång till flera användbara funktioner, till exempel ”Distress alarm”, som informerar dig om oväntat uppehåll i idissling i perioden före och efter kalvningen. Detta är ett annat viktigt verktyg som hjälper dig att upptäcka sjukdom innan kon uppvisar synliga sjukdomstecken. Idisslingen är också ett hjälpmedel för att upptäcka en brunst tillsammans med aktivitetsmätningen

Båda systemen arbetar med radiosignaler, vilket möjliggör registrering av aktivitet och idissling även på kvigor som går i egna boxar, avskilda från mjölkkorna.

Borsttvätt

Innan mjölkning, rengörs spenarna med borstar. Detta är den enda lösningen på marknaden som rengör alla delarna av juvret som spenkopparna kommer i kontakt med. Dessutom ger borstarna en unik stimulering som garanterar snabbare mjölkning. Forskning har visat att borstarna ger upp till 40% effektivare rengöring och stimulering än konventionella metoder.

Kundsupport

Teknisk support 24/7: 0934-177 77

Vill du veta mer?

Prata med oss om dina planer

  • Nytt stall eller renovering av befintligt?
  • Våra konsulter har idéerna och ser lösningarna
  • Få hjälp att effektivisera din produktion

Ring 0934-17770, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller fyll i formuläret nedan.

Fjössystem – Stall och utrustning till lantbruket - Hovudsida